Eens per jaar krijg je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat wil echter niet zeggen dat het ook gelijk duidelijk is waar je de beste deal kunt maken. Ten eerste kan je zorgvraag steeds veranderen. Misschien heb je het ene jaar niet een al te best jaar qua gezondheid en moet je regelmatig naar het ziekenhuis. Het andere jaar, of hopelijke andere jaren heb je nergens last van en heb je geen zorg nodig. Je kunt dan je verzekering aanpassen. Om je te laten zien wat de mogelijkheden zijn, zullen wij je een aantal tips geven om ervoor te zorgen dat je de perfecte zorgverzekering kiest.

 

Wat heb je nodig?

Als je je zorgverzekering vergelijken gaat, moet je ook weten wat je nodig hebt. Het is namelijk niet te doen om alleen maar te vergelijken op basis van maandpremies. Je moet ook goed weten wat je denkt te gaan gebruiken aan zorg. Heb jij een chronische ziekte waarvoor je je bijvoorbeeld regelmatig een onderzoek moet ondergaan in het ziekenhuis, dan is het verstandig om te kijken welke verzekering werkt met jouw ziekenhuis. Iedere verzekeraar sluit namelijk contracten af met diverse ziekenhuizen en het kan zijn dat zij dat niet hebben gedaan met jouw ziekenhuis. Dat kan lastig zijn voor jou. Kijk daarom goed naar de afgesloten contracten. Vaak kun je online verzekeringen vergelijken en dan je postcode invoeren zodat je kunt zien of de verzekeraar met jouw ziekenhuis samenwerkt.

 

Hoeveel aanvullende pakketten heb je nodig?

Een zorgverzekering bestaat uit twee delen: de verplichte basisverzekering die iedereen moet nemen, vandaar dat deze verplicht is. Daarnaast kun je nog aanvullende pakketten nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandartsverzekering. Deze optie is handig voor mensen die regelmatig naar de tandarts gaan en die ook regelmatig problemen hebben. Een specialistische behandeling wordt namelijk al snel duurder dan wat je aan premies voor je verzekering moet betalen. Heb je echter zelden iets bij de tandarts, dan kun je ook kiezen om geen extra verzekering te nemen. Kijk altijd goed welke opties er allemaal zijn. Naast de tandartsverzekering zijn er namelijk nog een hele hoop aanvullingen waar je veel baat bij kunt hebben. Op die manier kun je de zorg krijgen die je nodig hebt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je aan het eind van de rit een forse factuur gepresenteerd krijgt.

 

Hoe bespaar je kosten?

Misschien wil je overstappen omdat je graag minder kosten wilt betalen. In dat geval hebben wij nog een handige tip voor je: betaal je premie in een keer in plaats van maandelijks. Op die manier kun je een mooi bedrag besparen. Zit je krap bij kas en heb je dit bedrag niet gelijk liggen? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid zodat iedereen goed verzekerd kan zijn. Je kunt je toeslagen aanvragen via de websites van de Nederlandse overheid. Vaak is dit snel geregeld. Informeer daarom even naar de mogelijkheden.