Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering passend bij jou? Dan is het van belang dat je weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Met een groot aantal keuzemogelijkheden is de kans groot dat je een verzekering krijgt die niet bij je past. Voordat je het weet, kost het gebruik maken van medische zorg jou veel geld. Een verzekering die bij je past kan deze kosten voor het grootste gedeelte vergoeden, zodat je geen keuze meer hoeft te maken tussen jouw gezondheid en financiële situatie. Om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt, is het verstandig om alles voor jezelf op een rij te zetten. Maar hoe kun je dit dan doen? 

 

Jouw behoeften bepalen de dekking

De eerste stap naar het vinden van een goede zorgverzekering begint bij het op een rij zetten van jouw behoeften. Iedereen heeft zijn eigen behoeften als het aankomt op gezondheid. De een is vrij gezond en heeft bijna geen specialistische zorg nodig, terwijl de ander juist weer wel gebonden is aan specialisten in het ziekenhuis. Kijk daarom goed naar hoe vaak je naar de dokter gaat, welke medicijnen je eventueel gebruikt en wat eventuele veranderingen in de nabije toekomst zijn. Zodra je jouw behoeften op een rij hebt staan, kun je de dekkingen met elkaar vergelijken. Begin hierbij bij de basis om te zien wat er allemaal al gedekt is, zodat je het van hieruit verder uit kan breiden aan de hand van jouw behoeften. 

 

De basisverzekering en de aanvullende opties

De basisverzekering passend bij jou is een verplichte verzekering en geeft jou toegang tot de essentiële zorg. Je kunt hiermee naar de dokter wanneer dit nodig is en een ziekenhuisopname kost jou geen megahoge bedragen. Je kunt echter een aanvullende zorgverzekering afsluiten als je meer nodig hebt dan dat. De aanvullende opties zijn onder andere een tandartsverzekering en extra fysiotherapie. Ook alternatieve geneeswijzen vallen onder een aanvullende verzekering. Iedere verzekering is apart van elkaar af te sluiten. Houd er rekening mee dat het de maandpremie wel hoger maakt als je voor extra opties kiest. Ondanks dat het extra gaat kosten voor jouw verzekering kan het op termijn wel voor een flinke kostenbesparing kiezen. 

 

Het eigen risico en voorwaarden

Bij zowel de basis als de aanvullende zorgverzekering ben je niet alleen verbonden aan een maandelijks tarief, maar ook een eigen risico. Het eigen risico is jaarlijks vastgesteld door de overheid. Je kunt dit bedrag aanvullen met een vrijwillig eigen risico. Dit houdt in dat je meer betaalt voordat de verzekering de rest van het bedrag vergoedt. Het zorgt ook voor een verlaging van de maandpremie van de verzekering. Vergeet ook niet om de polisvoorwaarden vooraf nog goed door te nemen. Zijn er nog uitsluitingen en beperkingen om rekening mee te houden? Alles wat je hierover moet weten, vind je terug in deze voorwaarden. Als alles duidelijk is, kun je de verzekering afsluiten en profiteer je van de toegang tot de beste zorg voor jouw situatie.