Tilliften zijn wereldwijd veel gebruikte apparaten die zo goed als onmisbaar zijn. Met name in de zorg zal deze zich af en toe ook bij particulieren thuis bevinden. Een tillift kan namelijk veel werk uit handen nemen en nieuwe dingen mogelijk maken. In deze tekst gaan we het hebben over wat een tillift eigenlijk precies is, wat voor soorten er zijn en voor wie deze van toepassing kan zijn.

De basis, wat is een tillift?

Voordat we overgaan naar de soorten tilliften, is het handig om überhaupt te weten wat een tillift is. Een tillift is namelijk een apparaat dat een persoon kan helpen met het verplaatsen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verplaatsen van het bed naar een rolstoel. Hierdoor hoeven de verzorgers niet zwaar te tillen, en kan de tillift op een veilige manier een persoon verplaatsen. Je zult een tillift dan ook voornamelijk terugvinden in een zorginstelling. In sommige gevallen zullen particulieren ook gebruik maken van een tillift.

De actieve tillift

In Nederland wordt voornamelijk gebruik gemaakt van twee soorten tilliften. Dit is de actieve tillift en de passieve tillift. Een actieve tillift is een tillift die wordt gebruikt voor mensen die moeite hebben met het verplaatsen van zichzelf, maar nog wel eigen spierkracht kunnen inbrengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door afnemende spierkracht na een ongeluk, ziekte of iets anders. Het kost deze mensen daarom erg veel kracht om zichzelf te verplaatsen. Een actieve tillift neemt dan erg veel uit handen, waardoor deze mensen met een beetje eigen inspanning toch zichzelf eenvoudig kunnen verplaatsen. Deze tillift wordt dan ook aangeraden voor mensen die dus nog wel eigen kracht hebben om zich te verplaatsen.

De passieve tillift

De tweede tillift die in Nederland veel gebruikt wordt, is de passieve tillift. Zoals de naam al zegt, is een passieve tillift passief. Dit houdt in dat deze wordt gebruikt voor mensen die zich niet langer zelfstandig kunnen verplaatsen. Met een passieve tillift kunnen mensen die zich niet meer kunnen verplaatsen, alsnog verplaatst worden naar bijvoorbeeld een rolstoel. Dit neemt erg veel werk uit handen van de verzorgers, en zorgt ervoor dat het op een veilige manier gebeurt.

Wanneer is een tillift aan te raden?

In de meeste gevallen zul je contact hebben met iemand uit de zorg voor het gebruik van een tillift. Deze geeft je vervolgens ook het advies wat je het beste kunt doen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om als particulier een tillift aan te schaffen. Bespreek dit echter wel eerst met bijvoorbeeld een huisarts.